vrijdag 20 januari 2012

Schip gestrand voor de deur bij Dunes in Wijk aan Zee


Schip gestrand bij Wijk aan Zee

Groot schip gestrand op strand Wijk aan Zee
WIJK AAN ZEE - Voor het strand van Wijk aan Zee is vrijdagochtend rond half 6 een groot vrachtschip vastgelopen. Dat hebben de hulpverleningsdiensten gemeld. Het gaat om het Filipijnse schip Aztec Maiden. Het schip ligt bijna 200 meter uit de kust, aan de noordkant van Wijk aan Zee.
Het schip had geen vracht aan boord. Wel is er het risico dat er door het stranden stookolie uit het schip gaat lekken.
De kustwacht heeft aangeboden de 21 bemanningsleden van boord te halen. Maar de kapitein van het schip heeft daar geen toestemming voor gegeven. Er zijn geen gewonden gevallen. Het schip zou zijn gestrand omdat het anker niet hield. In eerste instantie gaf de kapitein aan dat de ankers binnen waren gehaald. Maar het schip bleef richting de kust drijven.
 
De Aztec Maiden is 155 meter lang. Het schip stamt uit 1984 en is eigendom van Dry Cargo International.
 
De Kustwacht meldt dat afspraken zijn gemaakt met een bergingsmaatschappij om het schip los te trekken.
 
De situatie is niet gevaarlijk, zegt Peter Verburg van de Kustwacht. Het 155 meter lange schip dat onder Filippijnse vlag vaart raakte vannacht op drift. Het schip was voor anker gegaan voor de Nederlandse kust na vertrek uit de haven van IJmuiden. Verburg: „De kapitein meldde ons vannacht dat de ankers het niet hielden. Het schip heeft geen lading en ligt dus hoog op het water. De sterke wind krijgt er dan gemakkelijker vat op.”

 
De Aztec Maiden is het eerste schip dat dit jaar voor de Nederandse kust strandt. „Dit soort strandingen komt niet meer zo vaak voor”, volgens Verburg. „De regels zijn de afgelopen jaren strenger geworden. Schepen moeten na hun bezoek aan de haven verder uit de kust voor anker.”
 
In de Europese wateren doen zich jaarlijks honderden incidenten met zeeschepen voor. Het aantal schepen dat in Europa aan de grond loopt is de afgelopen jaren aan het dalen, volgens cijfers van de EMSA, de Europese organisatie voor maritieme veiligheid. In 2010 liepen in Europa in totaal 143 schepen vast.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.