maandag 17 september 2012

Weersvoorspelling herfst 2012

Voorspelling herfst 2012: Zacht weer verwacht

Oceaan temperatuur weer relatief rustig

Het instituut "Weather Services International" verwacht temperaturen die gemiddeld hoger zijn dan normaal in de meeste Europese regio's, met uitzondering van de delen van het zuidelijke vasteland.
"Nu we richting de herfst gaan, geven zowel de klimaatmodellen als de historische gegevens  aan dat we relatief zacht weer kunnen verwachten in grote delen van Europa," zegt Dr Todd Crawford, WSI Chief Meteoroloog. "De combinatie van de opkomende El Niño en de koude noordelijke Stille Oceaan resulteren meestal in een beperking van het blokkeren van het effect van het Noord-Atlantische gebied en resulteert in een boven normale temperatuur, vooral in de noordelijke delen van Europa.


Onze eerste blik op de winter suggereert dat de kans groot is dat temperaturen waarschijnlijk onder normaal zullen zijn in het noordoosten van Europa en het westelijk deel van Rusland, terwijl de temperaturen in het zuidoosten juist boven normaal zijn.
Het lot van de West-Europese winter is nog onduidelijk, aangezien de belangrijkste factoren van de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) hun kaarten nog moeten laten zien. "
 

     
Voor wat betreft de duinen in Nederland kunnen we spreken van een Indian summer in 2012; de nazomeroudewijvenzomer of sint-michielszomer is de periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.


 
In het Nederlands spreken we van oudewijvenzomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer.
Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in Nederland in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden.
 

Het dagrecord voor november werd behaald op 4 november 1994 toen op de weerstations Maastricht en Oost-Maarland 21,1 graden werd gemeten, voor deze maand de hoogste temperatuur van de 20e eeuw. Het maandrecord voor september (sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in 1706) werd behaald in 2006, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,9 graden tegen normaal 14,2 graden.September
Scandinavië: warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk: warmer dan normaal
Noord-Europa: warmer dan normaal
Zuid-Europa: warmer dan normaal

Oktober
Scandinavië: warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk: warmer dan normaal
Noord-Europa: warmer dan normaal, met uitzondering van het oosten
Zuid-Europa: kouder dan normaal, met uitzondering van het westen

November 
Scandinavië: warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk: warmer dan normaal
Noord-Europa: warmer dan normaal
Zuid-Europa: Kouder dan normaal
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.